Stěhuji se mimo ČR

před 7 měsíci Veronika Kováčiková

Jedno z témat, které je pro mnoho lidí velkým otazníkem. Proto jsem se rozhodla zpracovat článek, který by měl pomoci snad každému, kdo dlouhodobě zvedá kotvy a vyráží někam do světa.

Stejně jako já jsem poprvé dloooouho sháněla informace, co, kde, kdy a jak mám zařídit před stěhováním se do zahraničí, popřípadě vycestováním na delší dobu mimo ČR, bych vám to teď ráda usnadnila.

V článku by jste měli najít veškeré informace: "Co by se mohlo hodit?". Jelikož jsem systémem odhlašování a přihlašování z a do ČR prošla už několikrát a měla vše v pořádku, funkčnost zaručena!

TO DO list před odletem:

  1. Většina z nás bude potřebovat mezinárodní řidičský průkaz, který seženeme na jakémkoliv městském úřadě, kde mají oddělení řidičských průkazů, na počkání za 50 czk. Jediné co s sebou potřebujeme je průkazková fotografie. Řidičák je pak malá papírová "knížka", ve které jsou ve více jazycích uvedeny naše oprávnění k řízení motorových vozidel z ČR. Platnost průkazu je 1 rok.
  2. Za mě snad nejdůležitější úkon je, dát někomu, komu důvěřujeme plnou moc. Plnou moc vytisknete a sepíšete doma podle vzoru z googlu. Záleží čistě na vás, pokud chcete plnou moc udělit na konkrétní úkony pověřené osobě, popřípadě na konkrétní úkony například člověku, se kterým spoluvlastníte nějakou nemovitost a plnou moc mu chcete dát pouze na schvalování lidí do podnájmu atp. (aby například nemohl nemovitost svým jménem za vás prodat). Dobré je někomu dát plnou moc na vyzvedávaní pošty/balíčků s vaším jménem. V tomhle případě se to hodí pro kurýry od DPD, PPL atd. Na samotnou českou poštu je dobré zajít s tou pověřenou osobou a založit ji kartičku na místě a zmocnit ji k přebírání a vyzvedávaní vaší pošty. Kartička má platnost 1 rok. Zároveň vám za poplatek na poště ověří i tu sepsanou plnou moc. Potřebujete se k tomu osobně dostavit oba dva, každý s občanským průkazem a schopností se podepsat. Cena si myslím se pohybuje okolo 50 CZK. 
  3. Bohužel osoba, které jste dali plnou moc - zmocněnec, není oprávněn za vás jednat ve vaší bance, kam je potřeba také zajít osobně a osobu zadat do systému banky s povoleným přístupem "disponenta" a zároveň sepsat plnou moc. Nikdy nevíte, kdy ztratíte svojí platební kartu, nebo vám někdo kartu odcizí a budete potřebovat okamžitý přístup k financím. Takhle může disponent vybrat peníze z vaší banky a nějakým způsobem vám je může poslat (Western Union atp).
  4. Dokud jsme ještě na poště. Je fajn si i jako nepodnikatel založit datovou schránku. Přesně kvůli doporučeným dopisům atd. K tomu je fajn mít i aplikaci Gov.cz a mobilní klíč. Z důvodu všech potřebných ověření.
  5. Dalším a asi nejdůležitějším krokem je vaše zdravotní pojišťovna, ať už je to VZP, nebo jiná česká pojišťovna, je potřeba se odhlásit ze zdravotního pojištění, pokud se vám nechce na dálku platit ze své kapsy něco pres 2000 CZK měsíčně (což má samozřejmě taky svoje výhody). Je potřeba zvážit, jestli se to vyplatí!! Mimo republiku pak musíte pobývat 6 měsíců plus a to nepřetržitě. Pojišťovna od vás bude požadovat nějaký doklad o uzavřeném zdravotním cestovním pojištění při zpětném přihlášení se po návratu, někdy může požadovat pojištění i při odhlášení. Právě to cestovní pojištění musí být (krýt) nepřetržitě dobu, kdy jste pobývali mimo republiku bez vynechání jediného dne - v případě chybějícího dne doplácíte celé pojištění za dobu co jste byli odhlášeni!
  6. Cestovní pojištění. NIKDY, necestujte bez pojištění, i když cestujete pouze na měsíc, i bez toho, aniž by jste se ze státní zdravotní pojišťovny odhlašovali. Nikdy nemůžete tušit, co se na cestách přihodí, a to platí zvlášť pro cesty do USA, Kanady a dalších ekonomicky vyspělých zemí, kde se za ošetření prostě nedoplatíte. 
  7. Mezinárodní očkovací průkaz. Myslete na to už ideálně 2-3 měsíce před odletem. To platí hlavně pro některé státy Asie, Afriky, Jižní Ameriky a Střední Ameriky. Stále je tu velká spousta zemí, kde jsou povinná očkovaní jako jsou například Žlutá zimnice, žloutenky, Cholera nebo Tyfus. V každém větším městě je centrum cestovní medicíny, kde vám očkovací průkaz vystaví (cca 120 CZK). Poté je potřeba si ověřit například na těchto stánkách: https://www.ockovacicentrum.cz/cz/seznam-statu-a-z. Většina pojišťoven přispívá ročně nějakou částku na očkování na cesty. Některé očkování jsou funkční až po několika týdnech od aplikace, popřípadě je potřeba podat více dávek, než odletíte! Většinu očkování nelze podávat v jeden den (u některých je výjimka a dají vám 2 typy v jeden den).
  8. Cestovní pas, popřípadě druhý cestovní pas. Máme v čechách tu skvělou možnost, že můžeme vlastnit 2 kusy pasů. To znamená, že když jeden ztratíte, stále máte ten druhý. Úřady samozřejmě pas nevydají na popud toho, co když jeden ztratím. Musí zde být nějaký oficiální důvod - máte k jednomu pasu například pracovní víza do Kanady a zároveň by jste rádi navštívili arabské země. Popřípadě máte turistická víza do USA - ESTA a chcete se ještě před navštívením země, popřípadě v průběhu víz podívat do zemí, které se s USA nemají v oblibě. Z tohoto důvodu je dobré používat jeden pas na cesty na západ a druhé třeba na příklad do zemí blízkého východu.
  9. Zkontrolujte si platnost dokladů a platebních karet, které by mohly propadat během pobytu mimo ČR, ušetříte si tím čas, peníze i nervy. Popřípadě si karty a dokumenty obnovte.
  10. Lékaři. Máme neuvěřitelně skvělou zdravotní péči v čechách! Takže dokud jste doma, oběhejte si všechny vyšetření (preventivní prohlídky) co můžete - obvodní lékař, hlavně zubař (za toho se v zahraničí vážně nedoplatíte), dámy gynekologie atp. Nechte si předepsat veškeré potřebné léky, na dobu co budete mimo ČR k běžnému užívání. Když svému lékaři vysvětlíte, že cestujete na delší dobu pryč, rád vám předepíše opakovaný recept, na který si vše potřebné vyzvednete. Co se léků a lékárny na cesty týče, bude článek zvlášť na WEBu.
  11. A jako poslední věc, co bych zmínila. Neplaťte zbytečně ročně poplatek za popelnice, rádio, TV vysílání atp. Korunka ke korunce, žejo.

Doufám, že se sepsaný článek bude hodit. Kdyby jste měli nějaké dotazy, připomínky, popřípadě by tu chyběly nějaké informace, které by ve článku sházely, můžete mě kontaktovat na mých sociálních sítích, nebo emailem.